,

Salasuhde: uskottomuus ja intohimo

Salasuhteita on ollut yhtä kauan kuin parisuhteitakin. Netin seuranhakupalvelut ja sovellukset ovat kuitenkin tehneet salarakkaan etsimisestä paljon helpompaa. Se että pettämispalvelut ovat saavuttaneet niin suurta suosiota (ja myös kohua!) kertoo että kielletty intohimo houkuttelee. Enää ei tarvitse tyytyä naapuriin, työkaveriin tai satunnaiseen kohtaamiseen. Pettämisellä on kuitenkin usein tuhoisat seuraukset nykyiselle liitolle, joten puuhaan ryhtymistä on syytä miettiä tarkkaan.

Miksi ihmiset pettävät kumppaniaan?

Joskus pettäminen on yksittäinen hairahdus. Perinteisiä tapahtumapaikkoja ovat muun muassa risteilyt, firman pikkujoulut ja työmatkat. Alkoholi rohkaisee ja sitä käytetään jälkikäteen myös tekosyynä. Rikoskumppani saattaa olla ennestään tuttu tai sitten hetken huumassa kohdattu. Nämä eivät välttämättä johda varsinaiseen salasuhteeseen, ja hyvällä tuurilla kohtaamisesta jää vain vaiettu muisto, parempi tai huonompi.

Joskus taas parisuhde tai avioliitto on lakannut toimimasta jo pidemmän aikaa sitten. Ihmiset ovat saattaneet kasvaa toisilleen etäisiksi niin että yhteistä ei ole kuin sama osoite. Eroon ei kuitenkaan ole vielä päädytty. Mukavuudenhalu ja eroprosessiin liittyvät hankaluudet saavat jatkamaan sammuneessakin liitossa. Suhde voi olla seksitön tai osapuolten halukkuus kohtaa enää harvoin, joka johtaa etsimään seksiseuraa muualta.

Ikävämmissä tilanteissa motiivina voi olla myös jonkinlainen kosto partneria kohtaan, tosin se ei yleensä lopulta tuota toivottua tyydytystä.

Salarakas vaikka parisuhteessa kaikki on kunnossa

Aina omassa parisuhteessa ei välttämättä ole mitään suuria ongelmia. Näennäisesti kaikki on hyvin. Arkielämä vain usein on tylsää ja samanlaista päivästä toiseen. Yhteiselo kumppanin kanssa ei enää tuota samanlaista huumaa kuin suhteen alkuaikoina. Silloin mieleen voi tulla ajatus josko romanssia, jännitystä ja intohimoa voisi löytyä vieraan sylistä. Ihastuminen, jopa rakastuminen ovat sellaisia tunteita joita jokainen haluaisi kokea uudelleen.

Ehkä kyse on myös omasta itsetunnosta ja minäkuvasta: Vieläkö minä kelpaisin muille? Olenko minä edelleen haluttava? Vieläkö onnistuisin iskemään itselleni miehen tai naisen niin kuin silloin sinkkuvuosina? Salasuhteiden etsiminen voi tarjota hurmaamisen ja vietellyksi tulemisen kiihottavia tunteita. Joillekin toistuvista seikkailuista voi muodostua eräänlainen koukuttava peli jossa haetaan jatkuvasti uusia valloituksia.

Ihmissuhteiden ja seksuaalisuuden kirjo

Useissa liitoissa toinen osapuoli saattaa sietää kumppaninsa suhteita vaikka on niistä hyvin tietoinen. Edelleen on niin että avioliiton ulkopuoliset suhteet nähdään jotenkin sallitumpina miehelle kuin naiselle, varsinkin vähemmän tasa-arvoisissa yhteiskunnissa. Hieman yleistäen esimerkiksi eteläeurooppalaiselle miehelle rakastajatar tai useampi kuuluu asiaan, kunhan suhde ei sotkeudu varsinaiseen perhe-elämään.

Toiset elävät avoimissa parisuhteissa joissa vieraissa käymisen säännöt on yhdessä hyväksytty, ja kumpikin saa hakea seksiseuraa niiden puitteissa. Joskus jopa pariskunnat yhdessä hakevat kolmatta pyörää piristämään seksielämäänsä. Tällöin kyse ei tietysti enää ole pettämisestä tai salasuhteesta. Käytännön toteutusmuotojen pornografisia yksityiskohtia ei ehkä tarvitse eritellä mutta vain mielikuvitus on rajana. Yhtenä ilmiönä mainittakoon ns. cuckolding jossa mies saa tyydytystä siitä että häntä nöyryytetään pakottamalla hänet katselemaan oman naisen ja vieraan miehen seksiaktia.

On myös tilanteita joissa heteroparisuhteessa elävä henkilö etsii salasuhteita samansukupuolisten kanssa. Sosiaalisista tai henkilökohtaisista syistä ihminen on pysynyt ns. kaapissa. Tunteet eivät aina ole niin yksiselitteisiä. Ehkä virallisessa parisuhteessa on lapsia ja perheen hajottaminen tuntuisi liian raskaalta. Salaisen kumppanin hankkiminen voi silloin tarjota väylän aitoon seksuaaliseen tyydytykseen.

Samoin erilaisten seksifetissien toteuttaminen omassa parisuhteessa ei välttämättä aina ole mahdollista. Vakituinen kumppani ei ehkä innostu samoista jutuista tai ei muuten sovi toteuttamaan fantasioita. Vaikka omat halut olisivat erikoisia, on hyvin mahdollista että netistä löytyy joku samanhenkinen.

Salarakkaan löytäminen netin kautta

Deittipalstoja on netissä runsaasti ja siihen tulevat päälle vielä seuranhakuun tarkoitetut kännykkäsovellukset. Osa on tarkoitettu ihmisille jotka hakevat seuraa tositarkoituksella ja toiset tarjoavat sitten puhtaasti seksiseuraa. Epäilemättä kaikissa on myös varattua seuraa liikkeellä. Monet palvelut soveltuvat kuitenkin huonosti salaisten kontaktien etsimiseen.

Ensinnäkin suurin osa vaatii deittiprofiiliin valokuvan. Yleensä vielä sellaisen profiilikuvan jossa kasvot näkyvät. Vaikka oma kumppanisi ei näitä selaisikaan (Oletko varma?), palstoilla on tuhansia, suurimmilla jopa satojatuhansia jäseniä. Hyvin todennäköisesti joku on jommallekummalle teistä tuttu. Feikkiprofiilien luominen harvoin kannattaa.

Salattua rakkautta etsiville paras vaihtoehto voikin olla nimenomaisesti varatuille suunnatut deittipalvelut. Näistä yksi tunnetuimpia lienee VictoriaMilan, mutta uusiakin on tullut markkinoille. Kannattaa vertailla palveluita ja myös hieman etsiä netistä muiden kokemuksia. Hinnat ovat totta kai korkeampia kuin ilmaisissa deittipalveluissa mutta nyt et ole sadantuhannen jäsenen chattipalstalla. Alalla on valitettavasti myös epämääräisiä toimijoita jotka vievät rahat laihoin tuloksin.

Kokeneempi seikkailija voi hyödyntää sivustoja joilla on jäseniä myös ulkomailla. Näin esimerkiksi työmatkalle tai ilman kumppania tehtävälle lomareissulle voi järjestää seuraa paikan päälle jo etukäteen. Tämä vaatii todennäköisesti jo vähän enemmän itsevarmuutta ja riskinsietokykyä kuin salasuhdetta miettivältä vasta-alkajalta löytyy.

Pettämisen seuraukset

Vaikka ajatus salasuhteesta ja uusista seksikokemuksista tuntuisi kuinka kutkuttavalta on syytä myös harkita seurauksia.

Pariskuntien tilanteet ovat kovin erilaisia. Kuitenkin pettäminen on vakava loukkaus vakikumppania kohtaan. Petetyksi tuleminen sattuu ja nöyryyttää. Kun luottamus on kerran menetetty sitä on hyvin vaikeaa saada takaisin. Suhteen paljastuminen voi olla tuhoisaa parisuhteelle ja johtaa usein sen päättymiseen. Pettäminen onkin avioerojen yleisimpiä syitä. Varsinkin niiden joilla on lapsia pitää myös miettiä tilannetta heidän kannaltaan.

On tapauksia joissa ihmiset ovat kokeneet salasuhteen pelastaneen parisuhteensa. Salasuhde on toiminut henkireikänä ja auttanut jaksamaan vakisuhteen väistämättömissä alamäissä. Joskus kiinnijääminen ja asian ja sen syiden rehellinen läpikäyminen voi jopa johtaa suhteen vahvistumiseen. Toipuminen voi kuitenkin viedä pitkään.

Alun perin pelkän seksin vuoksi aloitettu suhde voi myös syventyä, jatkua jopa vuosia, kasvaa oikeaksi tunnesiteeksi ja lopulta korvata aiemman parisuhteen. Tilanteet ovat yksilöllisiä ja monimutkaisia, mutta ”parempaan vaihtaessa” on syytä myös varautua ikäviin reaktioihin yhteisissä ympyröissä.

Ennen kuin etsit itsellesi rakastajan tai rakastajattaren netistä mieti onko seksi sen arvoista, että mahdollisesti pilaat kaiken? Vai pysyisitkö sittenkin turvallisesti fantasiatasolla?

Jaa juttu:

Jätä kommentti