Facebook Dating, Suomi mukaan 2020

Somen jättiläinen Facebook julkaisi Dating ominaisuuden Yhdysvalloissa syyskuun alussa. Sovelluksesta on tietenkin etsitty myös romanttista seuraa aina, mutta nyt parinhaku tulee viralliseksi osaksi palvelua.

FB deittailu on samalla sekä yhteydessä varsinaiseen Facebook sovellukseen/Instagramiin, että osin erillinen ja myös eristetty muusta näkyvyydestä. Tavoitteena on siis hyödyntää olemassaolevaa käyttäjäkuntaa ja verkostoa, mutta myös pitää se erillään ja yksityisenä, ilman että julkinen profiili sotkeutuu seuranhakuun.

Profiilin luominen ja käyttö

Homma siis toimii käytännössä niin että yli 18-vuotias Facebookin käyttäjä voi valinnaisesti luoda profiilin myös Datingin puolelle. Nimi ja ikä näkyvät siellä automaattisesti mutta muiden henkilökohtaisten tietojen näyttäminen on vapaaehtoista.

Kuvia voi lisätä maksimissaan yhdeksän kappaletta. Facebook suosittelee automaattisesti niitä omasta profiilista, mutta Datingiin voi myös laittaa täysin eri kuvat. Lisäksi voi valita ”iskulauseen” eli keskustelunavauksen valmiista vaihtoehdoista.

Myös sitä millaisia ihmisiä on hakemassa voi tässä vaiheessa täsmentää muun muassa seksuaalisen suuntautumisen ja sijainnin perusteella.

Tämän jälkeen Facebook oman algoritminsa perusteella ehdottaa Dating palveluun liittyneitä ihmisiä toisilleen. Kontaktiin pääsee tykkäämällä tai kommentoimalla, tai vaihtoehtoisesti ehdotuksia voi hylätä. Swaippaaminen ei kuitenkaan kuulu ominaisuuksiin.

Secret Crush eli salaiset ihastukset

Lähtökohtaisesti Facebook Dating ei anna suosituksia omien kavereiden joukosta. Tarkoituksena siis pitää muu sosiaalinen elämä erillään ja suojata myös yksityisyyttä.

Secret Crush toiminto mahdollistaa kuitenkin tuttavan tagaamisen salaiseksi ihastukseksi. Jos tunne on molemminpuolinen, eli ihastuksen kohde on myös Dating käyttäjä ja sinuun ihastunut, syntyy match ja chattailu voi alkaa.

Kuva: Facebook

Salaisia ihastuksia voi valkata Facebook kavereiden ja Instagram seuraajien joukosta. Määrä on rajattu yhdeksään eli ihan kaikkiin ihmisiin ei voi salaa ihastua. Ihastukset eivät näy profiilissa mitenkään.

Muita lisäominaisuuksia

Ryhmät ja tapahtumat. Voit valinnaisesti etsiä seuraa tietyistä ryhmistä joiden jäsen olet tai tapahtumista joihin olet osallistumassa. Silloin muut henkilöt joilla on myös Facebook Dating profiili käytössä voivat nähdä sinut ehdotuksissa.

Treffien jakaminen. Lähtökohtaisesti käyttäjän toiminta deittailun puolella on erillään muusta Facebookista, Jakaminen on kuitenkin turvallisuusominaisuus, jonka avulla voit lähettää sovitun tapaamisen tiedot luotetulle kolmannelle osapuolelle. Näin hyvä kaveri tietää missä menet.

Tarinoiden ja instagram postauksien liittäminen profiiliin. Omia facebook tarinoita ja instgram julkistuksia voi valikoivasti näyttää myös Dating profiilissa.

Turvallisuus ja yksityisyys

Facebookin mukaan turvallisuus, tietoturva ja yksityisyys on otettu kehittämisen lähtökohdaksi. Deittailu on ensinnäkin täysin valinnainen ominaisuus. Eli käyttäjien jotka mieluummin hakevat seuraa muualta, ei tarvitse pelätä että face on jatkossa pelkkää ehdottelua.

Dating profiilissa on myös tiettyyn pisteeseen asti enemmän yksityisyyttä kuin varsinaisessa julkisessa profiilissa. Vain etunimi ja ikä näkyvät automaattisesti. Kaiken muun jakaminen on käyttäjän kontrollissa.

Mitään mitä touhuat deittailun puolella ei jaeta muun Facebookin tai Instagramin puolella. Eli treffisi eivät ilmesty uutisvirtaan. Myöskään sitä onko joku käyttäjä Dating jäsen vai ei, ei näytetä.

Onko Facebook Dating hyvä idea?

Tuoreen palvelun toimivuudesta on tässä vaiheessa tietysti aika vähän käytännön kokemuksia. Facebook on kyllä tunnetusti tehokas hyödyntämään käyttäjädataa esimerkiksi kaveriehdotusten suhteen, onko se yhtä osuva myös potentiaalisten kumppanien etsimiseen?

Sinänsä ihmiset ovat tietysti tutustuneet romanttisesti Facebookin kautta jo ennen tätä Deittailu-ominaisuutta. Seksiseuran hakuun on kuitenkin ehkä mieluummin valittu siihen erillinen sovellus, Tinder tietysti tunnetuimpana.

Kellään muulla kuin FB:llä ei ole vastaavaa 3 miljardin ihmisen käyttäjäkuntaa palvelun rakentamisen lähtökohtana. Salainen ihastus on varsinkin uniikki ominaisuus jota mikään muu palvelu ei pysty tarjoamaan, ja sille voi olettaa suosiota. Myös tapahtumien ja ryhmien hyödyntäminen on erittäin mielenkiintoinen ja käyttökelpoiselta vaikuttava ominaisuus.

Haittapuolena on että moni on jo nyt Facebookin suhteen hieman skeptinen ja rajannut toimintaansa varsinkin julkisessa profiilissa. Tuttu, turvallinen ja tylsä face on monille keino pitää yhteyttä lähinnä sukulaisiin ja puolituttuihin sekä paikallisiin palveluihin ja tapahtumiin. Uskaltaako tätä käyttää samalla parinhakuun?

Vaikka yhtiö vakuuttaa yksityisyydensuojan toimivan, voiko siihen luottaa? Facebook Inc. on ollut ongelmissa tähän liittyvissä kysymyksissä. Viimeksi Yhdysvalloissa FTC määräsi yhtiölle 5 miljardin dollarin sakot Cambridge Analytica sotkusta, ja Facebook on ollut myös EU:n hampaissa. Mark Zuckerberg on tätäkin kirjoittaessa jälleen kongressin grillattavana.

Monia myös huolettaa määräävä markkina-asema sosiaalisissa verkostoissa. Instagrammin valtaaminen herätti jo kritiikkiä ja jos Facebook Dating todella lyö läpi, vahvistuu asema entisestään. Alkuun palvelu on täysin vapaa mainoksista, mutta voidaan olettaa että tulevaisuudessa tälläkin on tarkoitus tehdä rahaa.

Milloin Suomessa pääsee kokeilemaan?

Palvelu käynnistyi Kanadassa, useissa Latinalaisen Amerikan maissa ja osassa Aasiaa jo vuonna 2018. Yhdysvalloissa julkaisupäivä oli 5. syyskuuta 2019.

Eurooppa on sitten vuorossa vuoden 2020 aikana, oletettavasti myös Facebook Dating Suomi avautuu silloin. Päivämäärää ei tässä vaiheessa ole vielä tarkemmin määritetty.

Päivitämme juttua kun palvelu saadaan käyttöön. Jos olet jo ehtinyt kokeilemaan vaikkapa ulkomailla, niin kuulisimme mielellään kokemuksia kommenteissa!

Jaa juttu:

Jätä kommentti